banner
SÖZ

Bugün Köyümüzün muhtarı Hüseyin Altacı'nın kızı FATMA ve Konya Karaman'lı Yazgı ailesinin oğlu İDRİS arasında kız isteme, söz kesme merasimi gerçekleşti.

 

Her iki aileye de hayırlı uğurlu olsun.

 

Allah tamamına erdirsin der

 

BİR ÖMÜR BOYU MUTLULUKLAR DİLERİZ.

 

 

KÖYÜMÜZDE KIZ İSTEME, SÖZ KESME

 

Sevda çeken gençlerin izdivacının başlangıcı kabul edilen kız isteme; iki kişinin evlilik için ilk adımı attığı merasimlerden biri olarak görülür. Kız istemeye gelecek olan Erkek tarafı kızın Anne ve Babasına haber göndererek hayırlı bir iş için gelineceği iletilir. Akşam olunca ardından kız istemek için yola çıkılır.

 

"Kız isteme" olayında aileler son derece heyecanlı çocuklarının mürüvvetini görme arzusuyla tüm hazırlıklar yapılmış olup özellikle taze kahve ve yeteri kadar fincan hazır edilmiş olarak kız evi erkek evini bekliyor durumdadır. Erkek tarafı yakın dostlarını sözü dinlenir hatırı sayılır isteği geri çevrilmez anlamında aile büyüğünün önderliğinde, başta anne baba olmak üzere kız evinin yolunu tutar. Kız tarafı misafirleri tatlı bir telaş içerisinde kabul ederek nezaket içerisinde hoş geldiniz der.

 

Kız isteme süreci; Erkek tarafı elinde özellikle günümüz göreneklerine de uygun olarak damat elinde çikolata ve çiçek takdiminde bulunur. Büyüklerden başlanarak Hal hatır sorulma evresi başlar, herkes nasıl bir cevap geleceğini bilmiyormuşçasına çok meraklı bir şekilde, birbirinin nasıl olduğunu sorar. Ancak alınan cevapların çoğu birbirinin aynısıdır.

 

Sohbet etme evresi başlar. Hiçbir konu bulunmazsa klasik havalardan bahsedilir, eğer ailelerin ortak noktaları varsa o konular ortaya çıkartılır, ortak olunan şeyler dile getirilir. Sohbet etme evresi, kız tarafı veya erkek tarafından sözü geçen kişilerden birisi konuşma esnasında konuyu kendi hayatına getirerek, kısaca kendi hayatı ile ilgili şeyler anlatır.

Ardından erkek tarafından temsil yetkilisi olan aile büyüğü kız tarafının temsilcisi durumundaki aile büyüğüne hitaben “sebebi ziyaretimiz” girişiyle "Allah’ın emri Peygamberin kavliyle kızınız Ayşe’yi oğlumuz Mehmet’e istiyoruz" der. Genellikle kız tarafı "kıza bi soralım" yada orada olmayan birilerinin üzerinden "falan büyüğümüze danışalım" şeklinde zaman isteyerek, Cevabın "bi daha gelişinizde" verilebileceği söylenir. Uygun görülmeyen hallerde olabilmektedir.

 

Gelin adayı kıza aile büyüğü "gayfeleri bişir bakalım gızım" talimatıyla kızın verildiği anlaşılarak kahve içilerek (damadın kahvesine tuz katılması gibi bilinen şakalar hala yaşatılmaktadır) söz yüzüğü takılır.

 

Köyümüzde kız üzerinden alınan başlık parası yoktur.

 

 

 


02.4.2021

Okunma Sayısı: 724


18.222.125.171








  Fatma altacı

Çok teşekkür ederiz paylaşımınız için ❤️

DİĞER HABERLER

Admin den Açıklama
Aidat Borcu Sorgulama
Son Ziyaretçi Yorumları
Memduh Bulut
İlk arabayı MUSTAFA BULUT ve HASAN KARACA getirmiştir sene 1964 bilginize

Sofular genclik
Cok güzel olmuş ama cok kişiyi tanıyamadık site İcin Teşekkürler ZEMİ

Ragıp naz
Abim çok teşekkür ediyorum Allah razı olsun böy güzel bir site yapdığından dolayı eline sağlık


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Günlük Gazeteler

 

© Copyright 2020  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır.


Top