banner
Nevşehir Ürgüp Sofular Köyü civarındaki dere yatağında, Gazi Üniversitesi'nin arkeolojik kazısı sırasında milyonlarca yıllık gergedan fosili gün ışığına çıktı

Ürgüp Sofular Fosil Lokaliteleri Kazısı, dört sezon süren yüzey araştırmalarından sonra ilk defa 2014 yılında Doç. Dr. Okşan BAŞOĞLU tarafından başlatılmıştır. Planlanan kazı alanı, Ürgüp İlçesi Sofular Köyü Eski Kışla Mevkii’nde yer almaktadır. Sofular Köyü’ne 2,5 km uzaklıktadır. Dere yatağı boyunca yaklaşık 1500 x 600 m boyutlarında oldukça geniş bir alanı kaplamaktadır. Sofular Eski Kışla Mevkii içerisinde fosillerin dağılımına ve yayılımına bakılarak üç lokalite belirlenmiştir. Çalışmalara ilk olarak Lokalite 2’de başlanmıştır.
Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Paleontolog Doç. Dr. Okşan Başoğlu, Gülşehir ve Ürgüp’ün zengin fosil yataklarına sahip olduğunu vurgulayarak, bu kapsamda bir jeopark oluşturmak amacıyla bölgenin jeositlerini gösteren topografik harita çalışmalarına başlayacaklarını söyledi. Bölgede, Nevşehir Müze Müdürlüğü başkanlığında, Doç. Dr. Okşan Başoğlu’nun bilimsel danışmanlığıyla yürütülen kazılar bu yıl da devam ediyor. Geçtiğimiz yıl, Nevşehir’in Gülşehir ilçesindeki TOKİ inşaatı sırasında ortaya çıkan fosil yataklarında yapılan kurtarma kazılarında tarihlemesi 7 milyon yıl önceye dayanan fosiller bulunmuştu. Ayrıca, 2012 yılında Ürgüp Sofular köyünde yapılan çalışmalarda 10 milyon yıl önceye tarihlenen bir gergedan fosili ortaya çıkarılmıştı.
 



Okunma Sayısı: 1248


3.149.230.44








DİĞER HABERLER

Admin den Açıklama
Aidat Borcu Sorgulama
Son Ziyaretçi Yorumları
Memduh Bulut
İlk arabayı MUSTAFA BULUT ve HASAN KARACA getirmiştir sene 1964 bilginize

Sofular genclik
Cok güzel olmuş ama cok kişiyi tanıyamadık site İcin Teşekkürler ZEMİ

Ragıp naz
Abim çok teşekkür ediyorum Allah razı olsun böy güzel bir site yapdığından dolayı eline sağlık


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Günlük Gazeteler

 

© Copyright 2020  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır.


Top